Stoppa näsblod

Det finns många olika råd kring om man ska luta sig framåt eller bakåt, klämma vid näsroten eller vid den mjuka delen av näsan, men vetenskapliga belägg för vad som är bäst är svårt att hitta.

Rådet från 1177.se är:

”För att få stopp på blödningen är det bra att sitta upp något framåtlutad, eftersom man kan bli illamående om man får ner blodet i halsen. Samtidigt klämmer man åt runt näsans mjuka delar precis nedanför näsbenet under cirka tio minuter och släpper sedan försiktigt. Om blödningen inte avtar kan man sätta in en bomullstuss indränkt i matolja eller vaselin i näsan, klämma åt minst tio minuter till och sedan låta tussen sitta i ett par timmar. Oljan hindrar tussen från att fastna i sårskorpan.”

De lägger till i slutet att man kan i stället använda medicinskt blodstillande vadd från apotek.

Praktiskt så är det enklare att använda blodstillande vadd – dels får man en snabbare blodstillande effekt, skadan läker snabbare samt att det gör inget om fibrerna fastnar i såret eftersom de bryts ned av kroppen.

StopHémo – medicinskt blodstillande vadd

StopHémo utvinns från en alg som visat sig ha blodstillande och sårläkande egenskaper. Blir det kvar rester av fibrer från vadden i såret gör det inget eftersom kroppen bryter ned fibrerna.

Det kan vara bra att ha StopHémo hemma, speciellt för personer som brukar få näsblod, tar blodförtunnande läkemedel, har barn eller för personer som utövar kontaktidrotter där en större näsblödning behöver stoppas. StopHémo kan även användas vid andra ytliga sår såsom skrubbsår, brännsår och skärsår vid rakning.

Använd StopHémo så här:

 

 

 

 

  • Öppna en StopHémo-förpackning och ta den mängd vadd som passar för näsborren
  • Stoppa upp vadden i den blödande näsborren
  • Blödningen stoppar inom några minuter men låt vadden sitta kvar 30 minuter för att underlätta att blodet stelnar helt
  • När blödningen upphört, ta bort vadden försiktigt. Ta inte bort de fibrer av vadden som kan ha fastnat i såret. De sugs upp av kroppen och försvinner samtidigt med sårskorpan.

När ska jag söka vård?

Man ska kontakta vårdcentralen om blödningen fortsätter i mer än en halvtimme trots försök att stoppa den. Det gäller också om blödningen är riklig eller om den återkommer flera gånger flera dagar i rad. Använder man den blodförtunnande medicinen Waran och får näsblod ska man också kontakta vården.

Vad kan vården göra?

Vården kan dels ta reda på orsaken till blödningen men också bränna eller etsa med syra det blodkärl/sår som ger upphov till blödningen.